Skip directly to content

Fup & Fakta

Fup eller fakta om flåter

Til skovflåter og de sygdomme, som de udbreder, knytter der sig mange myter og megen gammel folketro. Kig nærmere på påstandene og udvid din viden om flåter.

Faren for flåter lurer i ellekrat?

FUP/FAKTA Den trives bedst på skyggefulde og fugtige steder.

Skovflåten trives bedst i undervegetation og på jorden.Stik imod den almindelige fejlopfattelse lader flåten sig heller ikke falde ned fra et træ i nakken på en intetanende forbipasserende, men kravler op fra jorden ad et græsstrå mod sit bytte og griber i ca. 20 centimeters højde med sine forlemmer fat i en forbipasserende, der strejfer strået.

Flåter bevæger sig kun om sommeren?

FUP Termometeret er et bedre redskab til at følge flåten end kalenderen. Når man studerer forekomsten af borreliose og TBE, fremgår det dog, at den topper i august. Ikke desto mindre kan flåterne blive aktive selv i marts-april, hvis dagtemperaturen kommer op over fem grader. I praksis kan man støde på flåter, ligeså snart sneen er væk.

En god måde at fjerne flåten på er at komme smør på den?

FUP Fedt kvæler skovflåten og kan få den til at ”kaste op”, altså tømme sit maveindhold ind i huden, hvilket kan forøge faren for borreliose-smitte. En flåt fjernes med en tægetang eller en pincet med smalle spidser. Man griber fat om skovflåtens hoved med et rask greb og trækker den derefter lige væk fra huden, uden at dreje rundt.

Lad flåten suge færdig, inden du fjerner den?

FUP Skovflåten er typisk en god uge om at indtage sin føde, sommetider endog længere tid. Det er ikke nogen god ide at vente, til den er færdig med at indtage føde: Jo længere skovflåten bliver siddende på huden, jo mere sandsynligt er det, at den når at smitte med borreliose. I det første døgn er risikoen for borreliose-smitte meget lille. Derimod smitter skovflåt hjernebetændelse på få minutter.

Er man blevet bidt af en skovflåt, er en antibiotikakur altid nødvendig?

FUP Kun en del af flåterne bærer borrelia og kun en del af de skovflåter, der bærer bakterien, overfører den til et menneskes hud. Den generelle anbefaling er, at et skovflåtbid behandles, hvis der kommer symptomer.  Et symptomfrit bid kræver ingen forholdsregler. Drøft det med lægen.

Flåten kan komme hjem på dyrs pels og flytte sig til et menneske?

FAKTA Hunde og katte samler let flåter op i græsmarker og buskadser. En skovflåt, der ikke har sat sig fast, kan let vandre langt videre og kan flytte sig til fx sengetøj og derfra til et menneske. Hvis skovflåten allerede har sat sig fast på et dyr, er det usandsynligt, at den løsner sig og flytter over på et menneske.

5 fakta om flåters udbredelse af sygdomme 

 • Skovflåt hjernebetændelse eller TBE (Tick Borne Encephalitis) kan man beskytte sig imod ved at blive vaccineret
 • Der er ikke nogen specifik behandling, der kan kurere skovflåt hjernebetændelse. Skovflåt hjernebetændelse kan forårsage alvorlige neurologiske symptomer.
 • Den mere almindeligt forekommende borreliose (Lymes sygdom) kan ikke forebygges med vaccine.
 • Borreliose kan derimod behandles med antibiotika..
 • Bare ét bid af en flåt kan smitte med skovflåtbåren hjernebetændelse eller borreliose.

5 fakta: Hvordan kan man undgå de sygdomme, der udbredes af flåter?

 • Undersøg huden dagligt, hvis du opholder dig i et risikoområde. Flåten sætter sig ofte fat på overkroppen hos børn. Tjek også i hovedbunden og bag ørerne.
 • Gå med tøj med lange ærmer og bukseben, når du færdes udendørs i naturen i risikoområder.
 • Husk, at flåterne også er aktive om efteråret.
 • Undersøg, når du skal ud at rejse om rejsemålet hører til TBE - risikoområderne.
 • Hvis du færdes eller bor i områder, hvor TBE forekommer enten i Danmark eller udlandet, kan du overveje vaccination.

 

5 fakta: Hvad skal man gøre, hvis man opdager en flåt, der har bidt sig fast?

 • Fjern flåten fra huden hurtigst muligt med en pincet med smalle spidser eller en tægetang. Grib fat om flåtens bidedele så tæt på huden som muligt. Træk lige udad fra huden, lad være med at dreje rundt.
 • Lad være med at trykke flåten eller dække den med fedt.
 • Rens sårområdet med desinfektionsmiddel eller med vand og sæbe.
 • Hvis du ikke får fjernet hele flåten, så vent nogle dage, hvorefter resterne af flåten nemt kan fjernes med en pincet eller en ren nål.
 • Undersøg området, hvor flåten har bidt sig fast. Hvis der efter 1-4 uger udvikler sig et rødligt område, hvis diameter er over 5 cm, eller hvis du får feber, hovedpine eller andre symptomer, så tag kontakt til en læge.

5 fakta: Om flåtens liv

 • Skovflåten er et lille leddyr tilhørende spindlerne, der som voksen er 3-4 millimeter stor.
 • Flåten trives bedst i skovrige og fugtige områder – fx nåle- og løvskov – hvor der er tæt undervegetation. Flåtens levealder er 2-4 år.
 • Flåten behøver et blodmåltid om året for at leve.
 • Skovflåten kan hverken flyve eller springe. Den venter i undervegetationen på et passende værtsdyr og griber fat i sit offers hår med forbenene.
 • Flåtsæsonen begynder i Danmark som regel i april-maj og varer til oktober-november.