Skip directly to content

Ordliste

Bakterie
Éncellede mikroskopiske organismer uden cellekerner eller andre organeller.

 

Bacille
Stavformet bakterie; bakterier af form som en lille stav, hørende til mange forskellige bakterieslægter.

 

Borrelia
Bakterie tilhørende en gruppe spirokæter (Borrelia burgdorferi), som udbredes af flåter af Ixodes-slægten.

 

Borreliose
Også kaldet Lymes sygdom. Infektion forårsaget af borreliabakterien, som udbredes af skovflåten (Ixodes ricinus-miden), der hører til spindlerne.

 

Encephalitis
Hjernebetændelse

 

Endemisk
Lokalt forekommende. Anvendes om sygdomme, plante – eller dyrearter,  der er begrænset til et bestemt område.

 

Immunitet
(En organismes) modstandskraft, evne til at modstå infektioner.

 

Infektion
Smitte. En sygdomsfremkalders indtrængen i en organisme.

 

Lymes sygdom.
Borreliose. Infektion forårsaget af borreliabakterien, som udbredes af skovflåten (Ixodes ricinus-miden), der hører til spindlerne.

 

Rejsevaccine
Bruges som betegnelse for en vaccine, som normalt tages, inden man tager afsted på en rejse. Fx vaccine mod hepatitis, japansk hjernebetændelse og gul feber.

 

Skovflåt
Ixodes-slægten; en flåt tilhørende familien Ixodidae (hårde flåter), som optræder som udvendig parasit på dyr, og som overfører mange sygdomme til mennesker, bl.a. borrelia-infektion og flåtoverført hjernebetændelse.

 

Skovflåthjernefeber
Flåtoverført hjernebetændelse, Tick Borne Encephalitis, TBE. Encephalitis eller hjernebetændelse forårsaget af TBE-virus, som hører til flavivirus.

 

Skovflåthjernebetændelse
Tick Borne Encephalitis, TBE, skovflåthjernebetændelse er en encephalitis eller hjernebetændelse forårsaget af TBE-virus, som hører til flavivirus.

 

Flåt
Små spindlere tilhørende ordenen Acarina, hvoraf nogle lever som parasitter på hvirveldyr og kan udbrede sygdomme.

 

Flåtvaccine

Folkelig betegnelse for TBE-vaccine. Fejlagtig term, fordi vaccinen ikke beskytter mod bid af flåter.  Vaccinen beskytter heller ikke mod borrelia-infektion.

 

Vaccine
Præparat fremstillet af svækkede eller inaktive mikrober eller dele deraf, som bruges til at forebygge sygdomme forårsaget af de pågældende mikrober ved injektion af præparatet i en organisme.

 

Vaccinationsserie
Et antal vacciner, som er nødvendigt for immunitet.

 

Vaccinebeskyttelse
Immunitet overfor en sygdom opnået ved vaccination.

 

TBE
Tick Borne Encephalitis, flåtoverført hjernebetændelse, skovflåthjernefeber. Encephalitis eller hjernebetændelse forårsaget af TBE-virus, som hører til flavivirus.

 

Tick Borne Encephalitis
Flåtoverført hjernebetændelse, TBE, flåtoverført hjernebetændelse er en encephalitis eller hjernebetændelse forårsaget af TBE-virus, som hører til flavivirus.

 

Virus
Meget lille mikrobe, som behøver en værtscelle for at kunne formere sig. Virus har ingen cellestruktur eller eget stofskifte. Det kan kun formere sig inden i levende værtsceller.