Skip directly to content

Ordliste

Bakterie

Éncellede mikroskopiske organismer uden cellekerner eller andre Organeller.

 

Bacille

Stavformet bakterie; bakterier af form som en lille stav, hørende til mange forskellige bakterieslægter.

 

Borrelia

Bakterie tilhørende en gruppe spirokæter (Borrelia burgdorferi), som udbredes af flåter af Ixodes-slægten.

 

Borreliose

Også kaldet Lymes sygdom. Infektion forårsaget af borreliabakterien, som udbredes af skovflåten (Ixodes ricinus-miden), der hører til spindlerne. I sjældne tilfælde kan smitten ske via klæger eller andre stikkende eller bidende insekter.

 

Encephalitis

Hjernebetændelse

 

Endemisk

Lokalt, tilstedeværelse til enhver tid i en geografisk afgrænset region/område.

 

Immunitet

(En organismes) modstandskraft, evne til at modstå infektioner.

 

Infektion

Smitte. En sygdomsfremkalders indtrængen i en organisme.

 

Lymes sygdom.

Boreliose. Infektion forårsaget af borreliabakterien, som udbredes af skovflåten (Ixodes ricinus-miden), der hører til spindlerne. I sjældne tilfælde kan smitten ske via klæger eller andre stikkende eller bidende insekter.

 

Rejsevaccine

Bruges som betegnelse for en vaccine, som normalt tages, inden man tager afsted på en rejse. Fx vaccine mod hepatitis, japansk hjernebetændelse og gul feber.

 

Skovflåt

Ixodes-slægten; en mide tilhørende familien Ixodidae (hårde mider), som optræder som udvendig parasit på dyr, og som overfører mange sygdomme til mennesker, bl.a. borreliose og skovflåthjernebetændelse.

 

Skovflåthjernefeber

Skovflåthjernebetændelse, Tick Borne Encephalitis, TBE. Encephalitis eller hjernebetændelse forårsaget af TBE-virus, som hører til flavivirus.

 

Skovflåthjernebetændelse

Tick Borne Encephalitis, TBE, skovflåthjernefeber er en encephalitis eller hjernebetændelse forårsaget af TBE-virus, som hører til flavivirus.

 

Flåt

Små spindlere tilhørende ordenen Acarina, hvoraf nogle lever som parasitter på hvirveldyr og kan udbrede sygdomme.

 

Flåtvaccine

Folkelig betegnelse for TBE-vaccine. Fejlagtig term, fordi vaccinen ikke beskytter mod bid af flåter.  Vaccinen beskytter heller ikke mod borreliose.

 

Vaccine

Præparat fremstillet af svækkede eller inaktive mikrober eller dele deraf, som bruges til at forebygge sygdomme forårsaget af de pågældende mikrober ved injektion af præparatet i en organisme.

 

Vaccinationsserie

Et antal vacciner, som er nødvendigt for immunitet.

 

Vaccinebeskyttelse

Immunitet overfor en sygdom opnået ved vaccination.

 

TBE

Tick Borne Encephalitis, skovflåthjernebetændelse, skovflåthjernefeber. Encephalitis eller hjernebetændelse forårsaget af TBE-virus, som hører til flavivirus.

 

Tick Borne Encephalitis

Skovflåthjernebetændelse, TBE, skovflåthjernefeber er en encephalitis eller hjernebetændelse forårsaget af TBE-virus, som hører til flavivirus.

 

Virus

Meget lille mikrobe, som behøver en værtscelle for at kunne formere sig. Virus har ingen cellestruktur eller eget stofskifte. Det kan kun formere sig inden i levende værtsceller.