Skip directly to content

Beskyttelse mod skovflåtbid

HVORDAN KAN MAN BESKYTTE SIG MOD SKOVFLÅTBID?

Hjælp hinanden med at undersøge kroppen nøje hver dag, hvis du har været i områder, hvor der findes skovflåter. Skovflåten kan kravle rundt på kroppen i flere timer, inden den bider sig fast.

Børn bliver ofte bidt på den øverste del af kroppen. Kontrollér også hovedbunden og huden bag ørerne.

Klæd dig på, så du har arme og ben tildækket. Hav strømper på fødderne eller tag støvler på, når du færdes i skov og mark.

Når du har tilbragt tid udenfor, bør du tjekke dit tøj, hud og hår. Flåter synes bedst om tyndhudede steder som:

Husk på, at husdyr kan bære skovflåten med ind i huset.

 

HVAD GØR JEG, HVIS JEG BLIVER BIDT?

Flåter, der bider sig fast i huden, bør fjernes så hurtigt som muligt, da visse bakterier som borrelia og ehrlichia først overføres efter 1-2 døgn. At fjerne flåten hurtigt nedsætter risikoen for smitte. Hvis flåten er bærer af TBE-virus, overføres smitten derimod umiddelbart i forbindelse med biddet (inden for minutter).

Brug en spids pincet eller en flåt-tang, når du fjerner flåten. Tag fat om flåtens munddele så tæt på huden som muligt. Træk forsigtigt flåten ud.

Undgå at trykke på - eller smøre flåtens bagkrop med f.eks. olie eller smør, da dette kan gøre det nemmere for flåten at overføre bakterier. Når du har fjernet flåten, så vask bidsåret med desinfektionsmiddel eller sæbevand.

Hvis du ikke får fjernet hele flåten, skal du vente nogle dage. Derefter kan du fjerne de dele, der sidder tilbage i huden med pincet eller med en ren nål. Det øger ikke risikoen for at få en flåtoverført infektion, hvis det ikke lykkes for dig at fjerne hele flåten i første forsøg. Hvis du er usikker, kan du spørge din læge.

Se her, hvordan du fjerner en skovflåt

Hold øje med huden dér, hvor du er blevet bidt. Kontakt lægen, hvis der opstår et rødt område, der er større end 5 cm efter 1–4 uger, eller hvis du får feber, hovedpine eller andre symptomer.

 

MULIGHED FOR VACCINATION

Vaccination mod TBE er muligt både til børn og voksne. Hvis man færdes jævnligt i skov og krat og ofte tilbringer tid uden for stier i områder, hvor der findes flåter med TBE, kan man tale med sin læge eller et vaccinationscenter om vaccination.