Hvad skal du vide om flåter?

 

 
​​​​​​​

Hvordan ser flåter ud?

Flåter er små dyr med otte ben, som er i familie med edderkopperne. De kan være svære at se, da de mindste kun er omkring 0,5 mm. Voksne flåter er dog ofte større, og de vokser til størrelsen på en kaffebønne, når de har suget blod.

Flåter sætter sig på huden på dyr eller mennesker, der passerer dem. De kravler derefter til et velegnet sted for at suge blod. Flåter kan bedst lide områder med tynd hud, fx bag ørerne, i albuerne, bag knæene, i lysken og armhulerne. 

Hvor lever flåter?

Flåter lever udendørs og tæt på jorden. Flåter findes både i eller uden for byer, i parker, haver og skove. Selv en gåtur i en park kan medføre en øget risiko for TBE-infektion i visse lande. Hvor du befinder dig kan altså øge din risiko for at blive bidt af en flåt med TBE.

Udendørs aktiviteter øger derfor risikoen for at blive bidt af en flåt, fx.: Jagt, camping, gåture, cykling, picnic, bærplukning eller jogging.

Læs mere om de lande, hvor der er fundet flåter med TBE her.

Opdager jeg det, hvis jeg bliver bidt af en flåt?

Det er ikke sikkert, at du opdager, at du er blevet bidt af en flåt. Flåtens spyt indeholder nemlig et naturligt bedøvelsesmiddel. Det er heller ikke altid muligt at se et mærke efter biddet. Hvis du finder en flåt på din krop, kan du læse mere om, hvordan du fjerner en flåt her

Hvilke sygdomme kan en flåt forårsage?

Flåter er ikke farlige i sig selv, men kan blive det, fordi de kan overføre sygdomsfremkaldende virus eller bakterier, når de suger blod.

Insektspray

Visse insektmidler kan have en beskyttende effekt mod flåter og flåtbid.

Det er vigtigt at følge producentens anbefalinger, når du bruger insektmiddel.

Læs mere om måder du kan beskytte dig på.