Sådan fjerner du en flåt

For at fjerne en flåt sikkert, er det bedst at bruge en fin pincet eller et værktøj, der er beregnet til at fjerne flåter. Det er vigtigt at undgå at klemme eller knuse flåten, fordi den så kan kaste op og dermed sprede sit maveindhold, der kan indeholde bakterier. 

Sådan gør du: Tag fat i flåten så tæt på huden som muligt, ved hovedet. Træk langsomt opad, og pas på ikke at klemme eller knuse flåten imens. 
Når du har fjernet flåten, bør du rengøre bid-stedet med et desinficerende middel eller vaske det med varmt vand og sæbe.

Undgå at klemme flåten, da det kan få flåten til at tømme sit maveindhold ud i dit sår. Det kan sprede bakterier og sygdom.

Det er ikke sikkert, det lykkes at fjerne flåten i første forsøg. Det gør ikke noget – du kan blot prøve igen. 

Det er en god idé at skrive datoen for flåtbiddet i din kalender, og at være opmærksom på eventuelle symptomer i ugerne efter.​​​​​​​

Advarsel

Selvom flåtens krop er fjernet, kan mindre dele af flåten blive siddende i såret. Det er ikke farligt, og delene falder ud efter et par dage.

Hvornår skal jeg kontakte min læge?

Hvis du er kommet hjem fra et sted med kendte tilfælde af TBE, og du begynder at opleve influenza-lignende symptomer, kan du kontakte din læge - også selvom du ikke umiddelbart har bemærket et flåtbid.

Hvis du oplever et flåtbid, og læsionen ikke begynder at hele efter et par dage, eller hvis du bliver syg inden for en måned efter at være blevet bidt, skal du kontakte en læge. Du skal desuden være ekstra opmærksom, hvis du oplever en rød ring omkring biddet. Det kan være tegn på en infektion med borrelia.