Skip directly to content

Information om Borrelia

Borrelia er mere almindeligt end TBE

Borrelia, eller Lyme borreliose, er en anden skovflåtbåren sygdom. Den fremkaldes af en skovflåtoverført bakterie og er betydeligt mere almindelig end TBE. Et par hundrede tusinde personer smittes årligt både i USA og i Europa. Der er også rapporteret tilfælde fra andre verdensdele. Det er endnu ikke muligt at blive vaccineret mod Borrelia, men det kan behandles. Man kan også blive ramt af Borrelia flere gange.

Fjern hurtigt skovflåten

Omkring 10–20 % af skovflåterne bærer på borreliabakterier. På trods af dette ser det ud til, at risikoen for at blive syg af Borrelia efter et enkelt skovflåtbid er forholdsvis lille. Det skyldes, at det varer nogle døgn inden smitstoffet, der findes i skovflåtens tarmkanal, overføres til mennesket. Jo tidligere du opdager og fjerner skovflåten, desto mindre er altså risikoen for at blive smittet.

Hvilke symptomer er de mest hyppige ved Borrelia?

Det mest almindelige tegn på borreliainfektion er, at du omkring biddet kan se et rødt område, der vokser og er større end fem centimeter i diameter. Det opstår 1-4 uger efter skovflåtbiddet og kan blegne fra midten og ud. Sommetider kan man føle sig sløj og eventuel have feber. Får du rødme på huden eller symptomer efter skovflåtbid, skal du kontakte din læge. 

Antibiotika anvendes til at behandle borrelia

Borrelia kan også give symptomer fra centralnervesystemet, leddene og i nogle enkelte tilfælde fra hjertet. Symptomer fra nervesystemet kan være diffuse med hovedpine, sløjhed eller udstrålende smerter i arme, ben eller ryg. Somme tider forekommer – ikke mindst hos børn – halvsidig ansigtslammelse. Hvis leddene er påvirket viser det sig oftest som tilbagevendende smerteanfald og opsvulmning af enkelte led. Oftest rammes et stort led, som f.eks. knæ-, ankel-, albue- eller håndled. Smerter i fingrenes små-led er ikke typisk ved borrelia. Antibiotika anvendes med god virkning ved behandling af borrelia

Ehrlichia/anaplasmose rammer mest husdyr

Skovflåter kan sprede yderligere en bakterie, Ehrlichia. Den rammer mest hunde, heste, kødkvæg og får. Enkelte tilfælde er også konstateret hos mennesker. Men de allerfleste tilfælde er lette og selvhelbredende.

Hvilke symptomer er mest hyppige ved Ehrlichiose?

Influenzalignende symptomer, f.eks. feber, hovedpine og ondt i kroppen, som konstateres cirka to uger efter, at man er blevet bidt af en skovflåt, kan være tegn på Ehrlichia. Ehrlichia kan konstateres ved hjælp af en blodprøve.

Sygdomstilfælde med mere udtalte symptomer kan behandles med antibiotika.

 

Fjern hurtigt skovflåten

Ehrlichia overføres først fra skovflåten efter et døgn, så en måde at beskytte sig på er at fjerne skovflåten så hurtigt som muligt. Det gælder også dit husdyr.