Skip directly to content

Information om vaccine og beskyttelse

Risikoen for flåtbid ved ture i skov og krat kan mindskes ved at bære støvler og lange bukser. Endvidere bør man hyppigt se huden efter for flåter og børste disse af. De fleste myggeafvisende midler synes ikke at have effekt.

Risikoen for overførsel af Borrelia kan mindskes ved at fjerne flåten hurtigst muligt. Det skyldes, at det varer nogle døgn inden smitstoffet, der findes i skovflåtens tarmkanal, overføres til mennesket. Jo tidligere du opdager og fjerner skovflåten, desto mindre er altså risikoen for at blive smittet. Er smitten overført, kan Borrelia behandles med antibiotika.

TBE virus derimod overføres på minutter og der er tilsyneladende ingen effekt af hurtig fjernelse af flåten som ved Borrelia. Dødeligheden er 1 - 2 %. Der findes ingen specifikke antivirale stoffer til behandling af infektionen, men det er muligt at forebygge med vaccination.

Vaccination mod TBE er muligt både til  børn og voksne. Hvis man færdes jævnligt i skov og krat eller tilbringer længere tid (uger) uden for stier i områder, hvor der forekommer TBE, kan man tale med sin læge om vaccination.

 

Hvor findes TBE?

TBE-virus er udbredt i visse dele af Norden samt i Central- og Østeuropa. Et kort over forekomsten af sygdom på subnationalt niveau, for de lande hvor disse data er tilgængelige, kan ses her