Skip directly to content

Information om vaccine og beskyttelse

Aktiviteter med ophold i naturen øger risikoen for flåtbid, og derved også risikoen for flåtoverførte sygdomme.

 

Risikoen for flåtbid ved ture i skov og krat kan mindskes ved at bære støvler og lange bukser. Man bør også hyppigt se huden efter for flåter og børste dem af. Det tager ofte lidt tid for flåten at finde et passende sted at sætte sig fast. Derfor kan hyppige tjek mindske risikoen for smitte.

Nogle myggeafvisende midler kan også have effekt.

 

Risikoen for overførsel af borrelia kan mindskes ved at fjerne flåten hurtigst muligt. Det skyldes, at det tager flåten 1-2 døgn at overføre smitten. Jo tidligere du opdager og fjerner skovflåten, desto mindre er altså risikoen for at blive smittet. Er smitten overført, kan borrelia-infektion behandles med antibiotika.

 

TBE-virus derimod overføres på minutter, og der er tilsyneladende ingen effekt af hurtigt at fjerne flåten, som der er ved borrelia-infektion. Der findes ingen specifik behandling af TBE-infektion, men det er muligt at forebygge med vaccination.

 

Vaccination mod TBE er muligt både til børn og voksne. Hvis man færdes jævnligt i skov og krat eller tilbringer længere tid uden for stier i områder, hvor der forekommer TBE, kan man tale med sin læge eller vaccinationscenter om vaccination.

 

HVOR FINDES TBE?

TBE-virus er udbredt i visse dele af Norden samt i Central- og Østeuropa.

 

Et kort over områder med risiko, kan ses her