Risikofaktorer

Flåtoverført hjernebetændelse (TBE) er en infektion, der påvirker hjernen og centralnervesystemet. Den kan være alvorlig og medføre handicap, lammelse, og i sjældne tilfælde, død. Tal med din læge om, hvordan du kan beskytte dig mod TBE, og om vaccination er en mulighed for dig, hvis du opholder dig i områder med TBE. 
​​​​​​​

Lande

Der er fundet flåter med TBE i 35 lande i Europa og Asien. Ændringer i klimaet hjælper flåter med at sprede sig til nye områder. Din risiko for at blive udsat for TBE afhænger af, hvor du bor, eller hvor du planlægger at rejse til.

Flåter med TBE lever ofte i små, afgrænsede områder – såkaldte mikro-foci – og derfor er det ikke sikkert, at risikoen er lige stor i alle områder af et land.
​​​​​​​Se lokale oplysninger.

Årstider

Flåter er typisk mest aktive, når temperaturen er over 5°C – typisk er det i Danmark fra marts til oktober. Risikoen for at blive bidt af en flåt med TBE svinger derfor gennem året.

Flåternes levested

Flåter lever udendørs og tæt på jorden. Flåter findes både i eller uden for byer, i parker, haver og skove. I visse lande, kan det også medføre øget risiko for en TBE-infektion, bare at gå en tur i en park. Hvor du befinder dig kan altså øge din risiko for at blive bidt af en flåt med TBE.
​​​​​​​

Varighed

Det er ikke afgørende, hvor længe du opholder dig på et sted, hvor der kan være flåter med TBE. Bliver du bidt af en flåt, der bærer på TBE, kan virusset blive overført straks ved et enkelt bid. 

Forebyggelse af flåtbid

Mange udendørs aktiviteter kan udgøre en risiko for at komme i kontakt med flåter fx. hvis du deltager i aktiviteter på græsarealer, hvor der ofte er flåter. Risikoen er dog størst, hvis du færdes i naturen, udenfor stier, i skove og enge.

Du kan gøre flere ting for at minimere din risiko: 

Undgå så vidt muligt at færdes udenfor stierne i områder med mange flåter i perioden fra forår til efterår  

Gå i lyst tøj med lange ærmer og bukserne stoppet ned i sokkerne

Brug insektafvisende midler

TBE-vaccination kan være en mulighed for personer, der bor i, eller ønsker at besøge risikoområder

Tjek regelmæssigt din egen og din families kroppe for flåter

Finder du en flåt, så fjern den så hurtigt som muligt ved hjælp af en fin pincet eller en flåt-tang​​​​